Рак-одна з провідних причин смерті у всьому світі. Але дослідження показують, що прості зміни способу життя, такі як дотримання здорової дієти, можуть запобігти 30-50% всіх випадків раку.

Все більше даних вказує на те, що певні дієтичні звички збільшують або зменшують ризик раку.

Більш того, вважається, що харчування відіграє важливу роль в лікуванні раку і боротьбі з ним.

У цій статті розповідається все, що вам потрібно знати про зв’язок між дієтою і раком.

Занадто велика кількість певних продуктів може збільшити ризик раку

Важко довести, що певні продукти викликають рак.

Однак обсерваційні дослідження неодноразово вказували, що високе споживання певних продуктів харчування може збільшити ймовірність розвитку раку.

Цукор і рафіновані вуглеводи

Оброблені продукти з високим вмістом цукру і низьким вмістом клітковини і поживних речовин пов’язані з більш високим ризиком раку. Зокрема, дослідники виявили, що дієта, що викликає різкий стрибок рівня глюкози в крові, пов’язана з підвищеним ризиком розвитку декількох видів раку, включаючи рак шлунка, грудей і колоректального раку.

Одне дослідження за участю понад 47000 дорослих показало, що у тих, хто дотримувався дієти з високим вмістом рафінованих вуглеводів, вірогідність смерті від раку товстої кишки майже в два рази вище, ніж у тих, хто дотримувався дієти з низьким вмістом рафінованих вуглеводів.

Вважається, що більш високі рівні глюкози в крові та інсуліну є факторами ризику раку. Показано, що інсулін стимулює поділ клітин, підтримує ріст і поширення ракових клітин і ускладнює їх усунення.

Крім того, більш високий рівень інсуліну та глюкози в крові може сприяти запаленню в організмі. У довгостроковій перспективі це може призвести до зростання аномальних клітин і, можливо, сприяти розвитку раку.

Можливо, тому люди з діабетом-станом, що характеризується високим рівнем глюкози в крові та інсуліном – мають підвищений ризик певних типів раку.

Наприклад, ваш ризик колоректального раку на 22% вище, якщо у вас діабет.

Щоб захистити себе від раку, обмежте або уникайте продуктів, що підвищують рівень інсуліну, наприклад продуктів з високим вмістом цукру і рафінованих вуглеводів.

Оброблене м’ясо

Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) вважає перероблене м’ясо канцерогеном – чимось, що викликає рак.

Оброблене м’ясо відноситься до м’яса, яке було оброблено для збереження смаку шляхом соління, консервування або копчення. У нього входять хот-доги, шинка, бекон, чорізо, салямі і деякі м’ясні делікатеси.

Спостережні дослідження виявили зв’язок між вживанням обробленого м’яса та підвищеним ризиком раку, особливо колоректального раку.

Великий огляд досліджень показав, що у людей, які їли велику кількість обробленого м’яса, ризик колоректального раку підвищувався на 20-50% в порівнянні з тими, хто їв дуже мало або зовсім не їв цього типу їжі.

Інший огляд понад 800 досліджень показав, що щоденне вживання всього 50 грамів обробленого м’яса – близько чотирьох скибочок бекону або одного хот-дога – підвищує ризик колоректального раку на 18%.

Деякі обсерваційні дослідження також пов’язують споживання червоного м’яса з підвищеним ризиком раку.

Однак у цих дослідженнях часто не робиться відмінності між обробленим м’ясом і необробленим червоним м’ясом, що спотворює результати.

Кілька оглядів, які об’єднали результати кількох досліджень, показали, що докази зв’язку необробленого червоного м’яса з раком є слабкими і непослідовними.

Переварена їжа

Приготування певних продуктів при високих температурах, таких як гриль, смаження, тушкування, смаження і барбекю, може привести до утворення шкідливих сполук, таких як гетероциклічні Аміни (HA) і кінцеві продукти гликирования (AGE).

Надмірне накопичення цих шкідливих сполук може сприяти запаленню і може відігравати роль у розвитку раку та інших захворювань.

Певні продукти, такі як продукти тваринного походження з високим вмістом жиру і білка, а також продукти з високим ступенем обробки, з найбільшою ймовірністю будуть виробляти ці шкідливі сполуки при впливі високих температур.

До них відносяться м’ясо, особливо червоне м’ясо, деякі сири, смажені яйця, масло, маргарин, вершковий сир, майонез, масло і горіхи.

Щоб звести до мінімуму ризик раку, уникайте спалювання їжі і вибирайте більш щадні методи приготування, особливо при приготуванні м’яса, такі як приготування на пару, гасіння або кип’ятіння. Також може допомогти маринування продуктів.

Молочні

Кілька обсерваційних досліджень показали, що високе споживання молочних продуктів може збільшити ризик раку простати.

В одному дослідженні взяли участь майже 4000 чоловіків з раком простати. Результати показали, що високе споживання цільного молока збільшує ризик прогресування захворювання і смерті.

Для визначення можливих причин і наслідків необхідні додаткові дослідження.

Теорії припускають, що ці результати пов’язані з підвищеним споживанням кальцію, інсуліноподібного фактора росту 1 (IGF-1) або гормонів естрогену від вагітних корів – всі з яких слабо пов’язані з раком простати.

Надмірна вага або ожиріння пов’язані з підвищеним ризиком раку

Крім куріння та інфекції, ожиріння є найбільшим фактором ризику раку в усьому світі.

Це збільшує ризик 13 різних типів раку, у тому числі раку стравоходу, товстої кишки, підшлункової залози та нирок, а також раку грудей після менопаузи.

За оцінками, в США на проблеми з вагою припадає 14% і 20% всіх випадків смерті від раку у чоловіків і жінок відповідно.

Ожиріння може збільшити ризик раку трьома основними способами:

  • Надлишок жиру в організмі може сприяти інсулінорезистентності. В результаті ваші клітини не можуть належним чином засвоювати глюкозу, що сприяє їх більш швидкому поділу.
  • У людей з ожирінням, як правило, спостерігається більш високий рівень запальних цитокінів в крові, що викликає хронічне запалення і стимулює поділ клітин.
  • Жирові клітини сприяють підвищенню рівня естрогену, що збільшує ризик раку грудей і яєчників у жінок в постменопаузі.

Хороша новина полягає в тому, що кілька досліджень показали, що втрата ваги серед людей з надмірною вагою та ожирінням може знизити ризик раку.

Деякі продукти мають протиракові властивості

Не існує єдиного суперпродукту, здатного запобігти раку. Швидше за все, найбільш корисним буде цілісний дієтичний підхід.

За оцінками вчених, вживання оптимальної дієти при раку може знизити ризик до 70% і, ймовірно, також допоможе вилікуватися від раку.

Вони вважають, що певні продукти можуть боротися з раком, блокуючи кровоносні судини, що живлять рак, в процесі, званому антиангіогенезом.

Однак харчування складне, і ефективність певних продуктів в боротьбі з раком залежить від того, як вони вирощуються, обробляються, зберігаються і готуються.

Деякі з ключових груп протиракових продуктів включають:

Овочі

Спостережні дослідження пов’язують більш високе споживання овочів з більш низьким ризиком раку.

Багато овочів містять антиоксиданти і фітохімічні речовини, що борються з раком.

Наприклад, хрестоцвіті овочі , включаючи брокколі, цвітну капусту і капусту, містять сульфорафан, речовина, яка, як було показано, зменшує розмір пухлини у мишей більш ніж на 50%.

Інші овочі, такі як помідори та морква, знижують ризик раку простати, шлунка та легенів.

Фрукти

Як і овочі, фрукти містять антиоксиданти та інші фітохімічні речовини, які можуть допомогти запобігти раку.

Один огляд показав, що принаймні три порції цитрусових на тиждень знижують ризик раку шлунка на 28%.

Лляне насіння

Лляне насіння пов’язане з захисною дією проти деяких видів раку і може навіть зменшити поширення ракових клітин.

Наприклад, одне дослідження показало, що у чоловіків з раком простати, які приймали 30 грамів – або близько 4 1/4 столових ложки – меленого лляного насіння в день, ріст і поширення раку відбувалися повільніше, ніж у контрольній групі.

Аналогічні результати були отримані у жінок з раком грудей.

Спеція

Деякі дослідження в пробірках і на тваринах показали, що кориця може володіти протираковими властивостями і запобігати поширенню ракових клітин.

Додатково куркумін, що міститься в куркумі, може допомогти в боротьбі з раком. Одне 30-денне дослідження показало, що 4 грами куркуміну в день знижують потенційно ракові ураження в товстій кишці на 40% у 44 осіб, які не отримують лікування.

Квасоля і бобові

Квасоля і бобові культури багаті клітковиною, і деякі дослідження показують, що більш високе споживання цієї поживної речовини може захистити від колоректального раку.

Одне дослідження за участю понад 3500 чоловік показало, що у тих, хто їсть найбільше бобових, ризик певних видів раку нижче на 50%.

Горіхи

Регулярне вживання горіхів може бути пов’язано з більш низьким ризиком деяких видів раку.

Наприклад, одне дослідження з більш ніж 19000 чоловік показало, що у тих, хто їв більше горіхів, був знижений ризик смерті від раку.

Маслинове масло

Багато досліджень показують зв’язок між оливковою олією та зниженням ризику раку.

Один великий огляд спостережних досліджень показав, що люди, які споживали найбільшу кількість оливкової олії, мали на 42% менший ризик розвитку раку в порівнянні з контрольною групою.

Часник

Часник містить аліцин, який, як показали дослідження в пробірках, має протиракові властивості.

Інші дослідження виявили зв’язок між вживанням часнику і більш низьким ризиком розвитку певних типів раку, включаючи рак шлунка і простати.

Риба

Є докази того, що вживання свіжої риби може допомогти захистити від раку, можливо, завдяки корисним жирам, які зменшують запалення.

Великий огляд 41 дослідження показали, що регулярне вживання риби знижує ризик колоректального раку на 12%.

Молочні

Більшість даних свідчать про те, що вживання певних молочних продуктів може знизити ризик колоректального раку.

Важливі тип і кількість споживаних молочних продуктів.

Наприклад, помірне вживання високоякісних молочних продуктів, таких як сире молоко, кисломолочні продукти і молоко від корів трав’яного відгодівлі, може мати захисний ефект.

Ймовірно, це пов’язано з більш високим рівнем корисних жирних кислот, кон’югованої лінолевої кислоти і жиророзчинних вітамінів.

З іншого боку, високе споживання масових і перероблених молочних продуктів пов’язане з підвищеним ризиком деяких захворювань, включаючи рак.

Причини цих результатів до кінця не вивчені, але можуть бути пов’язані з гормонами, присутніми в молоці вагітних корів, або з IGF-1.

Рослинні дієти можуть допомогти захистити від раку

Більш високе споживання рослинної їжі було пов’язано зі зниженням ризику раку.

Дослідження показали, що люди, які дотримуються вегетаріанської або веганської дієти, мають менший ризик розвитку або смерті від раку.

Фактично, великий огляд 96 досліджень показав, що вегетаріанці та вегани можуть мати на 8% і 15% нижчий ризик раку відповідно.

Однак ці результати засновані на спостережних дослідженнях, що ускладнює виявлення можливих причин.

Цілком імовірно, що вегани та вегетаріанці їдять більше овочів, фруктів, сої та цільнозернових продуктів, що може захистити від раку.

Більш того, вони менш імовірно споживають перероблені або переварені продукти – два фактори, які пов’язані з підвищеним ризиком раку.

Правильна дієта може мати позитивні наслідки для людей, хворих на рак

Недоїдання і втрата м’язової маси часто зустрічаються у людей, хворих на рак, і чинять негативний вплив на здоров’я і виживання.

Хоча не було доведено, що дієта виліковує рак, правильне харчування життєво важливо для доповнення традиційних методів лікування раку, допомоги в одужанні, мінімізації неприємних симптомів і поліпшення якості життя.

Більшості людей, хворих на рак, настійно рекомендується дотримуватися здорової, збалансованої дієти, що включає велику кількість нежирного білка, корисних жирів, фруктів, овочів і цільнозернових продуктів, а також дієти, що обмежує цукор, кофеїн, сіль, оброблені харчові продукти і алкоголь.

Дієта, що містить високоякісний білок і калорії, може допомогти зменшити атрофію м’язів.

Хороші джерела білка включають нежирне м’ясо, курку, рибу, яйця, боби, горіхи, насіння і молочні продукти.

Побічні ефекти раку та його лікування іноді можуть ускладнити прийом їжі. До них відносяться нудота, нудота, зміна смаку, втрата апетиту, проблеми з ковтанням, діарея і запор.

Якщо ви відчуваєте будь-які з цих симптомів, важливо поговорити з зареєстрованим дієтологом або іншим медичним працівником, який може порекомендувати, як управляти цими симптомами і забезпечити оптимальне харчування.

Крім того, хворим на рак слід уникати надмірного прийому вітамінів, оскільки вони діють як антиоксиданти і можуть заважати хіміотерапії при прийомі у великих дозах.

Кетогенна дієта дає деякі надії в лікуванні раку, але докази слабкі

Дослідження на тваринах і ранні дослідження на людях показують, що кетогенна дієта з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жирів може допомогти запобігти і лікувати рак.

Високий рівень цукру в крові і підвищений рівень інсуліну є факторами ризику розвитку раку.

Кетогенна дієта знижує рівень цукру в крові і рівень інсуліну, потенційно змушуючи ракові клітини голодувати або рости більш повільними темпами.

Фактично, дослідження показали, що кетогенна дієта може зменшити ріст пухлини і поліпшити виживання як в дослідженнях на тваринах, так і в дослідженнях в пробірках.

Кілька пілотних і тематичних досліджень на людях також показали деякі переваги кетогенної дієти, включаючи відсутність серйозних побічних ефектів і, в деяких випадках, поліпшення якості життя.

Схоже, є тенденція до поліпшення результатів від раку.

Наприклад, в одному 14-денному дослідженні за участю 27 осіб, хворих на рак, порівнювали ефекти дієти на основі глюкози і кетогенної дієти на основі жирів.

Зростання пухлини збільшився на 32% у людей, які дотримуються дієти на основі глюкози, але знизився на 24% у людей, які дотримуються кетогенної дієти. Однак доказів недостатньо, щоб довести кореляцію.

У недавньому огляді, присвяченому ролі кетогенної дієти в лікуванні пухлин головного мозку, зроблено висновок, що вона може бути ефективною для посилення ефектів інших методів лікування, таких як хіміотерапія і променева терапія.

Тим не менш, в даний час немає клінічних досліджень, які демонструють явні переваги кетогенної дієти у людей, хворих на рак.

Важливо відзначити, що кетогенна дієта ніколи не повинна замінювати лікування, рекомендоване медичними працівниками.

Якщо ви вирішите спробувати кетогенну дієту разом з іншим лікуванням, обов’язково поговоріть зі своїм лікарем або зареєстрованим дієтологом, оскільки відхилення від суворих дієтичних правил може призвести до недоїдання і негативно вплинути на результати для здоров’я.

Хоча не існує чудових суперпродуктів, які можуть запобігти раку, деякі дані свідчать про те, що дієтичні звички можуть забезпечити захист.

Дієта з високим вмістом цільних продуктів, таких як фрукти, овочі, цільнозернові продукти, корисні жири і нежирний білок, може запобігти раку.

І навпаки, оброблене м’ясо, рафіновані вуглеводи, сіль і алкоголь можуть збільшити ваш ризик.

Хоча не було доведено, що дієта виліковує рак, рослинна дієта і кето-дієта можуть знизити ризик або принести користь лікуванню.

Як правило, хворих на рак заохочують дотримуватися здорової і збалансованої дієти для збереження якості життя і досягнення оптимальних результатів щодо здоров’я.

Насколько публикация полезна?

Нажмите на звезду, чтобы оценить!

Средняя оценка 0 / 5. Количество оценок: 0

Оценок пока нет. Поставьте оценку первым.

Залишити відповідь