Простата, орган, розташований під сечовим міхуром, виробляє сперму. Рак простати-другий за поширеністю вид раку серед чоловіків. Приблизно у 1 з 9 чоловіків протягом життя буде діагностовано рак простати.

Ризик розвитку раку простати прогресивно збільшується з віком. Близько 60 відсотків усіх випадків раку простати діагностується у чоловіків у віці 65 років і старше. Чоловіки рідко хворіють на рак простати до 40 років.

Абсолютної профілактики раку простати не існує, але дані свідчать про те, що дієта відіграє ключову роль. Продовжуйте читати, щоб отримати поради щодо дієти та додаткову інформацію.

Їжте помідори та інші червоні продукти.

Помідори, кавуни та інші червоні продукти зобов’язані своїм яскравим кольором потужному антиоксиданту, званому лікопіном. Деякі недавні дослідження показують, що чоловіки, які вживають ці фрукти і продукти на основі томатів, мають більш низький ризик раку простати, ніж ті, хто цього не робить. Однак Американський інститут досліджень раку попереджає, що дослідження, що зв’язують помідори з профілактикою раку простати, обмежені і тривають.

Дослідження, проведене в 2018 році в Іспанії, показує, що приготування помідорів полегшує засвоєння лікопіну. Чим червоніше помідор, тим краще, тому що лікопін накопичується під час дозрівання. Це означає, що бліді, куплені в магазині помідори, зібрані занадто рано, містять менше лікопену, ніж помідори, дозрілі.

2.Визнайте силу фруктів і овочів.

Поживні речовини і вітаміни, що містяться у фруктах, а також овочі може знизити ризик захворювання раком простати. Зелені овочі містять сполуки, які допомагають організму розщеплювати канцерогенні речовини, що викликають рак. Багата поживними речовинами дієта також може допомогти уповільнити поширення раку.

Якщо ви будете їсти фрукти та овочі протягом дня, ви менш імовірно скористаєтеся обробленою нездоровою їжею.

3.Спробуйте соєві боби і чай.

Поживна речовина, зване ізофлавонів, знижує ризик раку простати, по крайней мере, в один огляд контрольованих досліджень 2014 р увійшли дані дослідження. Ізофлавони містяться в:

тофу (з соєвих бобів)
нут
сочевиця
паростки люцерни
арахіс

Дослідники довгий час вивчали зв’язок між зеленим чаєм і ризиком раку простати, але результати виявилися неоднозначними. А дослідження 2008 року показали, що чоловіки, які п’ють зелений чай або приймають добавки з екстрактом зеленого чаю, мають більш низький ризик розвитку раку простати, ніж ті, хто цього не робить.

Дослідження клітин і тварин підтверджують зв’язок між ключовими інгредієнтами зеленого чаю і більш низьким ризиком раку простати. Він зазначив, що необхідні подальші клінічні випробування на людях.

4.Налийте ще чашку кави.

Пристрасть до кави знижує ризик смертельного раку простати:

Випивати від чотирьох до п’яти чашок згідно з оглядом клінічних досліджень 2014 року, вживання кави щодня може знизити ваші шанси на смертельний і важкий рак простати.
Незалежно від того, скільки чашок ви п’єте в цілому, кожні три чашки кави, які ви випиваєте, можуть знизити ризик смертельного раку простати приблизно на 11 відсотків.

Це описує залежність “доза-реакція” між раком простати та кавою. Це означає, що ефект від раку простати збільшується або зменшується в залежності від кількості випитої кави. Ці ефекти не може приписувати тому, хто тільки зрідка хапається за чашку.

Однак високі дози кофеїну можуть викликати серйозні проблеми зі здоров’ям, такі як нерегулярне серцебиття і судоми. Лікарі застерігають від вживання більше 400 мг кофеїну в день, еквівалент чотирьох чашок звареної кави.

Спосіб приготування кави також може мати значення. Кава, зварена з фільтром, і на Варену каву, в якому такий фільтр не використовується. Чоловіки, які пили варену каву, мали менший ризик раку простати, ніж чоловіки, які пили каву, приготовану іншим способом, або взагалі не пили.

Хімічні речовини кафестол і кавеол володіють добре відомими протираковими властивостями. Дослідники вважають, що ці хімічні речовини затримуються, коли кава проходить через паперовий фільтр. Варена кава може дозволити цим хімічним речовиною, що бореться з раком, залишатися у вашому напої.

5.Робіть правильний вибір щодо жирів.

Між тваринними жирами і підвищеним ризиком раку простати може бути зв’язок. Крім м’яса, тваринні жири містяться в салі, маслі і сирі. По можливості замінюйте жири тваринного походження жирами рослинного походження.

Це замість цього:

оливкова олія замість вершкового
фрукти замість цукерок
свіжі овочі замість розфасованих продуктів
горіхи або насіння замість сиру

Крім того, пересмажене м’ясо виробляє канцерогени, тому будьте обережні, щоб не пересмажити м’ясо.

6.Киньте палити.

У курців пацієнтів з раком простати ймовірність рецидиву захворювання вище. Курці також мають більш високий ризик смерті від раку простати.

Ще не пізно кинути. У порівнянні з нинішніми курцями, пацієнти з раком простати, які кинули палити більше 10 років мали такий же ризик смертності, як і ті, хто ніколи не курив.

7.Пам’ятайте про спірні продукти.

Риба і омега-3

Жирна кислота, відома як омега-3, може допомогти знизити ризик розвитку раку простати. Омега – 3 міститься в деяких видах риби, включаючи сардини, тунець, скумбрія, форель і лосось.

Чоловіки з високою концентрацією омега – 3 жирних кислот в крові більш схильні до розвитку раку простати.

Проте, більш актуальні дослідження в 2015 р. виявили деякі проблеми з дослідженням і заявили, що дослідження фактично не встановило зв’язку між підвищеним споживанням омега-3 і підвищеним ризиком раку простати.

Виходячи з цієї суперечливої інформації, найкраще проконсультуватися з лікарем, щоб обговорити, що найкраще підходить для вас.

Фолієва кислота

За даними онкологічного товариства , деякі клінічні дослідження 1990-х років показали, що низький рівень фолієвої кислоти в крові може збільшити ризик раку.

Однак додавання фолієвої кислоти, штучної форми фолієвої кислоти, може збільшити ризик раку.

Фолієва кислота міститься в багатьох продуктах, включаючи зелені овочі, боби, цільнозернові продукти і збагачені пластівцями для сніданку. Онкологічне товариство рекомендує отримувати достатню кількість фолієвої кислоти, вживаючи в їжу різні ці продукти.

Молочні продукти

Деякі дослідження, пов’язують молочні продукти або дієту з високим вмістом кальцію з підвищеним ризиком раку простати. Проте дослідження були неоднозначними, і цей ризик вважається мінімальним.

8.Знайдіть час для вправ.

Надмірна вага або ожиріння пов’язані з підвищеним ризиком агресивного раку простати.

Регулярні вправи можуть допомогти вам підтримувати здорову вагу. Переваги вправ включають збільшення м’язової маси і кращий обмін речовин. Намагатися:

гуляти пішки
Біг
їзда на велосипеді
плавання

Вправи не повинні бути нудними. Змініть свій розпорядок і запросіть до участі своїх друзів. У вас більше шансів потренуватися, якщо це весело.

9.Поговоріть зі своїм лікарем.

Запитайте свого лікаря про свій ризик розвитку раку простати. Деякі моменти для обговорення включають:

які медичні скринінгові тести ви повинні здавати з віком
сімейна історія раку
дієтичні рекомендації

Повідомте свого лікаря, якщо ви тільки починаєте нову програму вправ або якщо у вас є такі симптоми:

дискомфорт в будь-якому місці таза або прямої кишки
утруднення сечовипускання
кров у сечі або спермі

Залишити відповідь